VPN Bağlantısı

VPN Nedir Nasıl çalışır?

VPN çalışma mantığı oldukça basittir. Masaüstü ya da mobil cihazınıza bir VPN programı kurduysanız (ki genelde bu yöntemle VPN kullanılır), cihazınızda sanal bir ağ bağdaştırıcısı kurulmuş gibi düşünebilirsiniz. Siz internete bu ağ bağdaştırıcısı üzerinden çıkarsınız. Bu ağ bağdaştırıcı size özel bir IP adresi tanımlar. İnternete VPN ile girdiğinizde IP adresiniz size VPN servisi tarafından tanımlanan IP adresi olarak görünür.

VPN Türleri Nelerdir?

Toplamda yedi farklı VPN teknolojisi vardır. Bu VPN türlerini aşağıda maddeler halinde açıklayacağız.

PPTP VPN: En çok kullanılan VPN türü PPTP VPN’dir. Bu VPN türünü kullanmak için herhangi bir donanım gerekmemektedir. Yazılım temelli çalışan bu VPN teknolojisi; mevcut internet bağlantınızla VPN ağı erişimi, VPN ağı üzerinden de internet erişimi sağlar. Dezavantajı ise şifreleme yapmamasıdır.

Site-to-Site VPN: Donanım ve yazılım tabanlı çalışan bir VPN çeşididir. İnternet tabanlı olarak kullanılan bu VPN; genelde çok şubeli işletmeler tarafından tercih edilir. Aslında PPTP VPN ile aynı mantıkla çalışsa da, şifreleme yaparak veri güvenliği sağlamayı mümkün kılar.

L2TP VPN: L2TP VPN için PPTP VPN’nin daha gelişmiş versiyonu diyebiliriz. Cisco ve Microsoft’un birlikte geliştirdiği bu VPN teknolojisi; veri entegrasyonu ve veri gizliliği konusunda PPTP VPN’e göre bir adım öndedir.

IPsec: “Internet Protocol Security” teriminin kısaltması olan IPsec; bir anlamda VPN bağlantısının IPsec isimli bir protokol üzerinden yapılması anlamına gelir. Bu söylemden de anlayabileceğiniz gibi IPsec bir tarz VPN bağlantısı olmasa da; günümüzde IPsec protokolü kullanılarak yapılan tüm VPN bağlantılarına direk olarak “IPsec VPN” denmektedir. Bu konuyu “SSL VPN ve IPSec VPN Nedir? Farkları Nelerdir?” başlığında tekrar işleyeceğiz.

SSL and TLS: “SSL and TLS” denilen sistem; temelde bir web sitesi ile bir web sunucusu arasında kurulan VPN ağındaki transfer edilen verilerin şifrelenmesi anlamına gelir. IPsec ve L2TP gibi sistemlerde özel cihaz ve yazılımlar gerekebilirken; bu VPN türünde gelişmiş bir web tarayıcısı kullanmak yeterlidir.

MPLS VPN: Maliyeti diğer VPN teknolojilerine göre daha fazla olan bir VPN türüdür. İki site arasında bağlantı yapmak için sıklıkla kullanılır. Günümüzde (ziyaretçiler tarafından çok tercih edilmese de) bazı tunnel siteleri tarafından kullanılmaktadır ama asıl amacı ziyaretçilerin internete bağlanmasını sağlamaktan çok, sitelerin, ağların ve sunucuların VPN teknolojisi kullanarak kendi aralarında veri aktarmalarını sağlamaktır. Bu VPN teknolojisinin gerek kurulumu gerekse ihtiyaca göre geliştirilmesi oldukça zordur.

Hybrid VPN: En az MPLS VPN teknolojisi kadar pahalı olan bir VPN teknolojisidir. Adından da anlaşılabileceği gibi; iki VPN teknolojisini birleştirerek kullanıma sunar. Hybird VPN teknolojisinde; MPLS VPN ve IPsec teknolojisi birlikte kullanılır.